21 Ekim 2017 Cumartesi

Ruhi Mücerret - Murat Menteş (Tanıtım ve Yorum)






Bu yılın favorisi olan Dublörün Dilemması (tıktık) kitabının yazarı Murat Menteş'ten bir kitap daha.
Okumak için heyecan yaptığım, azıcık ucundan hayal kırıklığına uğramaktan korktuğum -tüm suç Dublörün Dilemmasının mükemmel olmasında- Ruhi Mücerret i bitirdim.


Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde 100 yaşında bir savaş gazisinin huysuz ve mizahi bakışlarıyla o etkinlik senin, bu program benim diye gösteriden gösteriye koştuğu, huysuz olduğu kadar zeki ve kurnaz, cami cemaatinden arkadaşlarıyla ilginç konuşmalara imza atan şahsına münhasır biri Ruhi Mücerretin yaşadıklarını okuyoruz. 






Ölümün kendisini sürekli es geçmesinden yakınan bu renkli karakterimiz Ruhi Mücerret'in başına neler gelmiyor ki; bırakın savaştan sağ kurtulmuş olmasını, uçak kazasından sağ kurtulan tek kişi olmasıyla beraber, bir tren ve bir geminin çarpıştığı o ilginç kazadan da yara almadan kurtuluyor. Bunlar spoiler değil korkmayın. İşler asıl hayatına giren, iki gözü birbirinden farklı olan genç bir beden eğitimi öğretmeniyle renkleniyor.





İkinci bölüm ise Ruhi Mücerret in hayatına dahil olan Civan Kazanova adındaki genç beden eğitimi öğretmenin geçmişi ve Ruhi Mücerret ile geçirdiği zaman dilimi.  Civan da hiç öyle normal bir hayata sahip olmamış. Felaketler hayatının her döneminde bir köşeden sızmış yaşantısına. İlk bölümde eğlendiğim kadar ikinci bölümde şaşırtım. Murat Menteş bilim kurgu ile okuyucuyu şaşırtmayı iyi biliyor.

Kitapta bol bol kahkahayla birlikte; cinayete azmettirme, birbirinden ilginç yaşamlar, zamansız peydahlanan aşklar, şeytana satılan ruhlar, mezarlarından dirilen iskeletler, hızla tırmanılan fenomenlik basamakları, eskilerin polisiye roman yazarları,yaşayan ölüler, aslında ölü olan diriler, sokak dövüşleri, kurşunlar, bıçak yaraları, çipler, ve bol bol reklam mevcut.





Alıntılara gelecek olursak; sanki biri yaşamı gözlemlemiş, önemli anlarda diğerlerinin aksine bir farkındalık ruhuyla, nokta atışı yapar gibi bir bir o afilli cümleleri not almış, ardından şık bir kurgu giydirip okuyucuya sunmuş. Yine bu yılın favorilerinden biri.

Alıntılar için ayrı bir yayın yapacağım muhtemelen. Okuyun, okutun.
Alıntılar 1 - Alıntılar 2


2 yorum:

  1. Sen insta da paylaştıkça alıntılar dikkatimi çekip durdu.Yorumunu da okuyunca iyice merak ettim.Listeme aldım guzu;)

    YanıtlaSil

Tasarlamak gerçek bir şeydir; açığa vurulmuş düşler denenmiş demektir.
(İnci - John Steinbeck)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...